Konferencija Smart Cities 2016

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana je u organizaciji tjednika Lider 17.03.2016. konferencija „Pametni gradovi – budućnost počinje sada“ na kojoj je Trilix sudjelovao kao posjetitelj.

Na konferenciji je bilo riječi o mnogim primjenama tehnologije u službi grada i građana te kako iste olakšavaju život i optimiziraju procese pa smo tako imali prilike vidjeti koji su trendovi u razvoju pametnih gradova, gotova rješenja za analitiku i transparentnost podataka (financijskih izvješća i proračuni), razne modele JPP-a, rješenja u službi građana (CityHub), itd.

Svojim sudjelovanjem u ulozi govornika počastili su nas mnogi autoriteti, a mi bi istaknuli Ivicu Pericu iz Deloittea sa izlaganjem „Trendovi razvoja pametnih gradova“, te Damira Juričića iz Agencije za investicije i konkurentnost sa izlaganjem „Mogu li alternativni modeli organizacije i financiranja ubrzati isporuku projekata iz okvira pametnih gradova“. Zaključak koji se može izvesti iz ovih izlaganja je da dosadašnji modeli financiranja ovakvih projekata u kojima gradovi ulaze u kapitalne investicije i kupuju informatičke sustave više nije aktualan. Sadašnji trend je da tvrtke izvođači pružaju Smart city rješenja u potpunosti u modelu Software as a Service i u suradnji s gradovima nalaze modele financiranja projekta u modelu usluge.

U nastavku vidjeli smo izlaganje Alexeya Ershova iz IBMa „Smarter city Europe“ koji je objasnio da IBM zauzima poziciju na tržištu tako što pro bono daje konzultante koji gradske uprave dovode do stupnja zrelosti dovoljnog za uvođenje Smart city solutiona. Sama implementacija rješenja je tek zadnji korak.

Igor Cerinski iz Hrvatskog telekoma prezentirao je njihov koncept kroz primjere dobre prakse u Hrvatskoj, gdje HT na svojoj infrastrukturi nudi cijeli spektar usluga koje gradovi koriste kao komponente koje u sinergiji rezultiraju pametnim upravljanjem gradom.

 

Također je jako bitno istaknuti akcijski plan koji daje jasne smjernice i postavke za preobrazbu „običnog“ u „pametni“ grad. Tih smjernica bi se trebalo držati i u izradi tehnoloških rješenja koja će optimizirati procese i prihvaćati podatke iz cijelog grada  u svrsi poboljšanja usluga grada prema građanima i vice versa što u konačnici stvara pametni grad.

 

 

Zaključiti se može da je područje rješenja za pametne gradove uistinu dinamična arena, za sada bez prave standardizacije i dokazano najboljeg rješenja. Ključna informacija je da koncept pametnog grada ne možemo gledati samo kroz senzoriku, mjerenja, identifikacijske kartice, digitalizaciju uprave i centralnu obradu podataka. Grad postaje pametan kad građani i gradska Uprava zajedno odluče da će optimalno koristiti resurse i planirati razvoj grada na ekološki i štedljiv način. Tek u takvom gradu ima smisla i može se računati na uspješnu implementaciju digitalnog Smart City rješenja. U svakom slučaju, ozbiljni projekti ove vrste su multidisciplinarni i uključuju urbaniste, prometne stručnjake, financijske stručnjake, energetičare i informatičare.

Više o konceptu Pametni grad i samoj konferenciji pročitajte na:

http://lider.media/smartcities-2016/