eMobi aplikacija potvrdila je Osijek kao prvi hrvatski grad koji ima sustav dijeljenih električnih automobila i bicikala. Tako je Osijek uz infrastrukturu javnog prijevoza, tramvaja i autobusa, promiče u predvodnika urbane mobilnosti i zelene tranzicije riječi su to osječkog gradonačelnika Ivana Radića na jučerašnjem predstavljanju eMobi sustava.

Trilix je kao partner tvrtke Sustav javnih bicikala – Nextbike razvio eMobi aplikaciju. Ona upravlja sa 25 samoposlužnih stanica raspoređenih na području grada Osijeka od kojih će 13 biti na solarni pogon, a na kojima se nalazi 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala.

eMobi_screen

Trilixovi stručnjaci u potpunosti su izradili eMobi aplikaciju koja sadržava slijedeće funkcionalnosti:

  • registracija korisnika
  • prijava/odjava u sustavu putem korisničkih podataka, prislanjanjem kartice (RFID) ili očitavanjem QR koda
  • prikaz statusa korisničkog računa/profila
  • unajmljivanje/povrat bicikla
  • prikaz lokacija
  • općenite informacije
  • podrška za višejezičnost

Najam eMobi bicikala djeluje prema jednostavnom principu: potrebno je preuzeti nextbike mobilnu aplikaciju, odabirati način plaćanja (putem bankovne kartice, SMS-a ili Internet bankarstva), kao i vrstu karte uz predočenje osobnog dokumenta.

Osijek-eMobiLokacije

Nakon registracije, dovoljno je prisloniti mobitel na postavljeni totem ili skenirati QR kod na stanici. Potom treba odabrati vrstu bicikla nakon čega se brava na jednom od bicikala automatski otključava, a korisnik kreće u svoju vožnju. Tijekom vožnje korisnik može napraviti pauze i osigurati bicikl, a potom ga vratiti na stanicu uz spuštanje elektronske brave. Bicikl se tada automatski odjavljuje. Ukoliko se dogodi da korisnik ne vrati bicikl na službenu stanicu, dolazi mu automatska poruka o naplati dodatnih troškova, čime se optimiziraju troškovi održavanja i sigurnosti. Sustav dijeljenih bicikala osiguran je putem GPS-a, registracije svakog korisnika i police osiguranja.

Broj dostupnih bicikala na pojedinoj lokaciji možete pogledati na ovom linku. Sve aktualno o E-mobilnosti Grada Osijeka možete pratiti na službenoj FB stranici projekta.