Smartica je mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i potvrdu digitalnih putnih karata u javnom gradskom prijevozu.

Pametni uređaji i Wi-Fi infrastruktura stvaraju nove prilike

Sve više ljudi koristi pametne uređaje i mobilne aplikacije, a Wi-Fi infrastruktura je proširena gotovo svugdje. U javnom gradskom prijevozu diljem svijeta shvaćaju koliko je važno pružiti dodatne usluge svojim korisnicima i odmaknuti se od tradicionalnih načina prodaje putnih karata. Vipnet ima višegodišnje iskustvo u digitalizaciji poslovanja tvrtki te razumije potrebe i ponašanja korisnika mobilnih uređaja.

Upravo tako je nastala i platforma Smartica koja obuhvaća:

  • Mobilnu aplikaciju za korisnika (Android i iOS) – koji je koristi za kupovinu, aktivaciju i potvrđivanje putnih karata
  • Uređaje za aktivaciju digitalnih putnih karata tj. sustav pasivnih radio uređaja smještenih u vozilu prijevoznika
  • Mobilnu aplikaciju za kontrolore prijevoznika – sustav koji kontrolira i prevenira prijevare sadrži niz inovativnih pristupa (kontrolor prilikom ulaska u vozilo svojom aplikacijom trenutačno blokira uređaj za aktivaciju putnih karata)
  • Cloud rješenja za administraciju – sučelje za administraciju, izvještavanje i prevenciju prijevare, namijenjeno prijevozniku

Kako sustav funkcionira?

Sustav se trenutačno temelji na pozadinskom naplatnom SMS kanalu, a u tijeku je razvoj dodatnih funkcija koje bi obuhvaćale i druge načine naplate. Aplikativni sustav Smartice osigurao je prevenciju od prijevara kakve su uočene u prethodnim pokušajima uvođenja SMS plaćanja javnog prijevoza diljem Hrvatske.

Smartica je digitalna i nacionalna platforma. Svaki prijevoznik u aplikaciji ima svoju „stranicu“, a putnik će u budućnosti sa Smarticom u džepu moći koristiti prijevoz u bilo kojem gradu. Ona će postati standard u plaćanju javnog gradskog prijevoza.

Poslovni model na kojem se Smartica zasniva omogućava implementaciju uz minimalne ulazne troškove. Korištenje Smartice kao distribucijskog kanala za (digitalne) putne karte omogućava i gradskim prijevoznicima da uz bolju uslugu povećaju svoju zaradu, dostupnost i efikasnost naplate.