U prostorijama Trilixa, u ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. godine, održana je završna konferencija EU projekta „Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja – razvoj platforme za urbanu mobilnost“ kojeg smo proveli u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Tijekom konferencije prezentirani su ostvareni rezultati projekta te platforma za urbanu mobilnost koja je razvijena u sklopu projekta.

 

Zahvaljujući projektu „Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja – razvoj platforme za urbanu mobilnost“ odobrenom u sklopu poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, razvijena je Platforma za urbanu mobilnost preko koje će korisnici dobivati pravovremene, sažete i personalizirane informacije na svoj pametni telefon ovisno o aplikaciji, području interesa i mjestu kretanja i to neovisno radi li se o otvorenim ili zatvorenim prostorima. Platforma omogućuje korištenje usluge javnim i komercijalnim partnerima i njihovim aplikacijama u svrhu povećanja razine inteligencije životne okoline, poboljšanja kvalitete života, urbane mobilnosti i korisničkog iskustva u mobilnim aplikacijama.

 

Ukupna vrijednost projekta je 3.526.917,02 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 2.241.146,27 kn, dok je razlika u iznosu od 1.285.770,75 kn osigurana od strane Trilixa  i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Projekt je započeo 01. lipnja 2018. godine i trajao do 01. rujna 2020. godine.

 

Kroz projekt, Trilix d.o.o. je zasnovao infrastrukturu za razvoj platforme, testirao razne beacone i senzorne sklopove i istražio sve mogućnosti primjene navedenih sklopova u svrhu što boljeg uzorkovanja kretanja i potreba korisnika te isporuke potrebnog sadržaja u aplikacijskom okruženju platforme te razvio platformu za urbanu mobilnost. Projekt je rezultirao i prijavom dvaju patenata.

 

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek je, uz modeliranje i razvoj okoline i postupaka prikupljanja i analize podataka, analizirao depersonalizirane podatke postupcima strojnog učenja s ciljem otkrivanja uzoraka ponašanja korisnika te proveo testiranje platforme. Znanje i dugogodišnje istraživačko i stručno iskustvo u računarstvu i informacijskim tehnologijama Fakulteta, partnera na projektu, koristilo se u razvoju novog proizvoda. Temeljem istraživanja provedenih na projektu, objavljeni su znanstveni radovi iz područja analize podataka i strojnog učenja, a zajednička suradnja Trilixa i Fakulteta na ovom industrijskom istraživanju približila je studentima praktična znanja, izravno ih uključivši u rad na testiranju novorazvijene platforme.

 

Platforma za urbanu mobilnost ponuđena je potencijalnim kupcima, a na jesen kreću pojačane prodajne aktivnosti koje će doprinijeti komercijalizaciji novog proizvoda razvijenog u sklopu projekta. U budućnosti planirano je zapošljavanje novih djelatnika, mahom informatičkih stručnjaka, koji će raditi na daljnjem usavršavanju platforme te njenom održavanju.