Pametni grad svojim građanima u realnom vremenu pruža personalizirane informacije, potiče angažiranu komunikaciju i omogućava jednostavan dolazak do usluga, praktički jednim klikom sa smartphonea.

4_teams

Design Thinking Studio EPH zajedno s praškom konzultantskom tvrtkom za dizajn 52:HOURS i londonskom digitalnom agencijom SapientNitro, a u partnerstvu sa ZG Holdingom, organizirao je prvu radionicu u Hrvatskoj koja je uz pomoć nove metodologije, design thinkinga i pametnih tehnologija dizajnirala nova iskustva za građane dok koriste gradske usluge. Projekt se održavao pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

U ekspertne dizajnerske timove okupljeni su predstavnici relevantnih IT i dizajn kompanija i institucija među kojima je bio i Trilix.

Četiri oformljena tima sa ukupno 26 članova razvila su četiri digitalna rješenja za pametni Zagreb. Svaki tim prošao je pet ključnih faza design thinking procesa u razdoblju uoči radionice i ponovo na dan održavanja radionice. To su: razgovori s korisnicima i promatranje njihova ponašanja, definiranje njihovih potreba i konkretnih izazova koje treba riješiti, generiranje ideja, izrada prototipa i testiranje prototipa s korisnicima. Tako su rješenja dizajnirana u suradnji sa građanima, a i sama odluka o tome koje rješenje realizirati biti će donesena upravo na temelju mišljenja budućih korisnika.

Naši predstavnici, Mladen Savin i Goran Švajgović napisali su svoj osvrt na sami projekt:

“Osobito zadovoljstvo u sudjelovanju na ovoj radionici sam pronašao u upoznavanju s metodom design thinking, koja omogućuje pivotiranje zamišljenog rješenja oko mišljenja konačnih korisnika još u fazi „brainstorminga“. S obzirom da je zadatak bio osmisliti digitalna rješenja koja će Zagreb približiti ideji Smart City te građanima olakšati korištenje gradskih usluga i komunikaciju s Holdingom, najvažnije je bilo da uzimamo u obzir prijedloge građana Zagreba kao okosnicu razmišljanja. Bilo je divno surađivati s multidisciplinarnim timom koji je uključivao stručnjake iz raznih područja i članove Holdinga.” 

“Drago mi je što sam imao priliku upoznati se s metodologijom stvaranja proizvoda temeljenog na mišljenima i problemima građana. Kroz radionicu smo osmislili digitalna rješenja koja će građanima grada Zagreba olakšati svakodnevno obavljanje njihovih obveza, kretanja kroz grad te komunikaciju s gradskim službama. Uspostavom nekog od dizajniranih rješenja grad se približava ideji pametnog grada. Kao jedan od sudionika tima bilo mi je zadovoljstvo surađivati s drugim stručnjacima iz raznih područja. Svakako pozdravljam i inicijativu grada Zagreba te Holdinga koji su prepoznali i pokazali želju za digitalizacijom grada.”

Mladen je sa svojim timom osmislio mobilnu aplikaciju ParkMe koja bi građanima omogućila jednostavnije i brže plaćanje parkinga, dok su Goran i njegov tim osmislili rješenje koje bi građane informiralo o trenutnom i budućem stanju u gradskom prometu i time im omogućilo da jednostavno izbjegnu zastoje i gradsku gužvu – aplikacija Info 365

Više o timovima i njihovim idejama možete pročitati na:

http://www.jutarnji.hr/biznis/zagreb-smart-city/cetiri-digitalna-rjesenja-za-bolji-zivot-u-zagrebu/4457174/

 

Preuzeto sa:

http://www.jutarnji.hr/biznis/zagreb-smart-city/dizajniranje-pametnoga-grada-za-poboljsanje-zivota-gradana/4432476/