Izuzetno nam je zadovoljstvo objaviti da naše softversko i hardversko rješenje, koje je Trilix je kao partner tvrtke Nextbike by Tier razvio, od 15.11.2023. godine službeno pokreće uslugu sustava za iznajmljivanje javnih bicikala “Buzău VeloCity” u rumunjskom Buzău.

 

Sustav upravlja sa 49 novih samoposlužnih stanica

Nakon sličnih projekata u Hrvatskoj, Buzău je slijedeći europski grad u kojem se koristi Trilixovo rješenje za iznajmljivanje bicikala. U tom rumunjskom gradu postavljeno je 49 samoposlužnih stanica (od toga su 34 stanice na solarni pogon, a 15 virtualne) sa više od 490 bicikala raspoređenih na tim lokacijama. Uz oko 452 modernih bicikala sa sedam brzina koji se mogu pratiti GPS-om, tu su 30 namijenjenih osobama s poteškoćama u kretanju, a još 30 koji imaju i 3 kotača, za starije osobe koje ne mogu voziti normalan bicikl.

Punktovi za iznajmljivanje bicikala nalaze se na cijelom području općine, tako da stanovnici Buzăua mogu doći u bilo koji dio grada na dva kotača. Bicikli koji se mogu iznajmiti za samo 1 leu (0,20 EUR) po satu, a Svi bicikli za najam mogu se rezervirati i putem pametnog telefona. Kredit kupca također se može nadopuniti pomoću stacionarnog terminala za plaćanje na lokaciji.

“Ovaj sustav koji je implementiran u Buzăuu koristi 3 vrste rješenja urbane mobilnosti za sve kategorije stanovništva: aktivne osobe, starije osobe i osobe s invaliditetom. Proračun projekta iznosio je približno 2,5 milijuna eura, čemu je gradska vijećnica Buzau pridonijela sa 155.000 eura iz vlastitih sredstava proračun. Troškovi održavanja bicikala snosit će se iz naknade od 1 leu koja se naplaćuje za najam za 1 sat.” izjavio je gradonačelnik Konstantin Toma.

 

Trilixov hardver i softver

Trilixovi stručnjaci u potpunosti su izradili rješenje (hardversko i softversko) koje upravlja stanicama te omogućava registraciju korisnika, prijavu/odjavu u sustavu putem korisničkih podataka, ili prislanjanjem RFID kartice, prikaz statusa korisničkog računa/profila, unajmljivanje/povrat bicikla te prikaz lokacija, a nadopuna korisničkog računa omogućena je integriranim prihvatom kartičnog plaćanja. A kako je izgledala Trilix priprema isporuke navedenih uređaja (totema) možete pogledati u slijedećem videu.

 

 

Izvor vijesti:

https://www.campusbuzau.ro/lant-intins-bicicleta-a-devenit-un-nou-mijloc-de-transport-urban/?fbclid=IwAR22jvpU-lZ24tgb6fKwNclceQ18Imkizb0PThMj0jJOsx1khyFgguGjEb0_aem_AZHO-NvRXscu_lp7cC06-Mj5vJmi0QcTtKvMEpDd-Yp1jxeMUaBMZDOnqODQ7P3Erz0

https://www.buzoienii.ro/cum-se-poate-folosi-bicicleta-municipala/

https://stiridebuzau.ro/actualitate/proiectul-velocity-operational-de-miercuri-la-buzau-tarif-simbolic-pentru-inchirierea-unei-biciclete-1511